Жнива у клієнтів ЯРОС: економія витрат та показники врожайності
Технологія ЯРОС є унікальним прикладом того, що землеробство може бути більш прибутковим завдяки зменшенню витрат на добрива та оранку. Досвід аграріїв, які застосували ЯРОС на своїх полях це підтверджує. Звітуємо та вказуємо на помилки, які можуть завадити ефективному впровадженню технології у вашому господарстві. А також даємо можливість самостійно прорахувати витрати з ЯРОСом, та побачити яку економію на своїх полях ви отримаєте.
Врожайність по технології ЯРОС
В попередній статті були показані два господарства, де застосовується ЯРОС. Аграрій Володимир з Тернопільської областівикористовує технологію ЯРОС шість років. Поля вже не орють, тому що стан ґрунту дозволяє відмовитись від цієї операції, але господар в цьому році не мінімізував добрива – по пшениці було внесено 190 кг/га міндобрив у ф.в., при рекомендованих по технології – 100 кг/га у ф.в.. Препарату ЯРОС було внесено з розрахунку 11 л на 1 га. Пройшли жнива, тож маємо результат по озимій пшениці – 93,20 ц/га. Для порівняння сусідня ділянка була засіяна пшеницею того ж сорту; всі технологічні операції, засоби захисту та мінеральне живлення були однакові, але ЯРОС не використовувався – врожайність склала 76,33 ц/га.
Інший приклад – поля Людмили у Вінницькій області. Тут по технології ЯРОС працюють перший рік. В цьому господарстві застосували підхід мінімізації добрив – використали 100 кг/га міндобрив у ф.в.; ЯРОСу при вирощуванні озимої пшениці було внесено 8 л на га, а також 3 л разом з гербіцидами. Результат по озимій пшениці – 90 ц/га. Гарні результати були отримані також завдяки тісній взаємодії між фермером та агротехнологічною службою компанії ЯРОС.
Порушення технології ЯРОС: на що звернути увагу
Автор продукту та президент компанії ЯРОС Олександр ЧЕРНЕЦЬКИЙ зазначив головні відхилення від технології. Саме ці порушення можуть заважати аграріям застосовувати ЯРОС з максимальною ефективністю.
Перше та найгрубіше порушення – не зменшувати кількість міндобрив. Внаслідок цього відбувається пригнічення хімічними добривами діяльності мікроорганізмів, які в технології ЯРОС є основними постачальниками поживи рослині.
Другий важливий момент –фази внесення. Нерідко буває, коли аграрії затягують внесення: працюють вже по листочках, по кущенню, а іноді – по виходу в трубку. Але треба пам’ятати: кожен день затримки – це мінус врожайності.
Третє відхилення – порушення технології приготування бакової суміші. Рекомендуємо: воду набрати з вечора, потім зранку у стані спокою додати ЯРОС, зачекати 7-10 хвилин, після чого включити мішалку та розпочати процес.
Всі ці ключові моменти застосування технології ЯРОС мають велике значення для ефективності та результатів, що ви отримаєте.
Калькулятор можливостей по технології ЯРОС
Агроном Євген ЦВІРКУН, який має 35-річний стаж плідної роботи, створив унікальну систему розрахунку економії для аграріїв по технології ЯРОС. Калькулятор можливостей знаходиться в загальному доступі – ним може скористатись кожен бажаючий, завантаживши на свій пристрій.
Відкривши документ, ви побачите окрему економію на міндобриві та пальному – перший, другий, третій та четвертий рік відповідно. Також зможете побачити сумарну економію та витрати на кожен наступний рік, що ви будете мати із застосуванням технології ЯРОС – в таблиці справа.
В калькуляторі по замовчуванню розрахунки на 1 га, але за бажанням ви можете внести необхідну кількість в клітину відмічену жовтим кольором та отримати повний розрахунок для вашого господарства. Всі інші показники перерахуються автоматично. Якщо у вас виникнуть питання щодо калькулятора і технології – ви можете звернутись до спеціалістів компанії ЯРОС по вказаним на сайті контактам.
Нагадаємо, що ЯРОС – екологічний, абсолютно безпечний препарат, що має сертифікат Органік Стандарт. За даними лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту землеробства УААН, загальний бал мікробіологічної активності ЯРОСу складає близько 18 млн. колонієутворюючих одиниць, в той час як для окультуреного чорнозему ця цифра в середньому становить 15-16 млн. Застосовуючи ЯРОС, ви відновлюєте мікробіоту ґрунту, і з кожним наступним роком його стан та якість покращується. А разом с цим – і стан ваших рослин, і врожайність. Та як ви можете бачити зі спостережень: навіть в перший рік використання ЯРОСу, результати аграріїв доводять це на практиці.