Все про вирощування пшениці з ЯРОС: від вибору посівного матеріалу до тонкощів землеобробки

Деталі вирощування пшениці та зростання прибутків

Відновлює мікрофлору ґрунту, її видовий і кількісний склад

Природний стимулятор фотосинтезу

Природне походження

image section 1

233 499

задоволених клієнтів

20

років реанімуємо рослини та ґрунт

100%

екологічно

100 000+

гектарів землі відновлено завдяки ЯРОС

Переваги технології ЯРОС для пшениці?

Стабільне вирощування навіть у посуху

Збільшення родючості ґрунту та покращенна мікробіоти

Волога проникає в ґрунт та живить рослину

Перетворює пожнивні рештки на поживні

Вирощуйте екологічно та продавайте продукцію дорожче

Допомагає реалізувати весь потенціал ґрунту

Як правильно вирощувати пшеницю і збільшувати прибутковість? FAQ

Пшениця з давніх давен цінується як незамінна культура в сільському господарстві. Сучасний аграрний сектор має можливість аналізувати багатовіковий досвід культивації зернових та брати на озброєння традиційні методи вирощування. Проте, технологія вирощування пшениці за останні десятиліття суттєво змінилася. Причин цьому є кілька: виснаження українських ґрунтів внаслідок безперервного обробітку, зміна клімату та, як наслідок, поява шкідників та хвороб, про яких дідусі сучасних фермерів і не чули. Звісно, агротехнології також не стоять на місці: нині на ринку представлені багаточисельні засоби захисту рослин та добрива. Але чи існують препарати, здатні вирішити якщо не всі, то найголовніші проблеми в процесі вирощування пшениці? Про це, а також про інші особливості цього виду агро діяльності розповімо в даній статті.

Загалом, в сучасній агропромисловості спостерігається зменшення кількості господарств, що вирощують пшеницю. Справа в тому, що українці відкрили для себе прибутковість інших культур: ріпаку, кукурудзи, сої та соняшника. Та це не значить, що фермери остаточно відмовилися від зернових. Фахівці, які застосовують інтенсивні технології вирощування, дають можливість переконатися: пшениця ніколи не зійде з дистанції та буде ключовою культурою в агросекторі ще багато років або й століть. 

Якщо ще у 2015-2016 роках відмінним врожаєм зернових вважали 42 ц/га, то за підсумками 2021 року цифра суттєво зросла: рекордні показники, продемонстровані окремими сортами, складали щонайменше 70 ц/га (а з поливом – всі 115 ц/га). Якщо вірити прогнозам, середня урожайність ярої пшениці в Україні наступні кілька років може сягнути 65 ц/га – а це відмінний показник для успішного агрогосподарства, раніше і озима не давала стільки зерна. 

Тож, навіть за умови падіння вартості готового продукту, що спостерігалися впродовж попередніх кількох сезонів, вирощувати пшеницю вигідно. Хоча, на даний момент обіцяють суттєвий ріст цін. Адже пшениця є стратегічною сировиною для борошномельної, сільськогосподарської, спиртової галузей. У відповідь на заклики уряду посилювати продовольчу безпеку країни у 2022 році аграрії посіяли у 5 разів більше ярої пшениці, ніж попереднього року (майже 200 тис. га проти 42 тис. га у 2021р).

Зважаючи на ріст цін на ПММ, імпортний посівний матеріал та форс мажорні умови воєнного часу, цьогорічні жнива будуть на вагу золота. Експерти-агрономи нагадують, що помилки в технології вирощування озимої пшениці можуть позбавити 30-50% врожайності культури. Експерти-практики діляться основами вирощування пшениці. Адже прибуток – лише за умови, що фермери дотримуватимуться певних правил, про які поговоримо нижче. 

В контексті розмови про рентабельність агробізнесу, що спеціалізується на культивації зернових,зазначимо, що витрати – це не лише посівний матеріал та пальне. Відомо навіть новачкам, що в будь-якому разі доведеться закуповувати агрохімікати та добрива. Загалом, враховуючи витрати на оплату праці найманих робітників, засоби захисту, пальне, обслуговування та ремонт техніки  тощо, на 1 га землі українці витрачають понад 22 тис грн. При цьому, для отримання рекордної кількості зерна, коштів на обробку 1 га може піти набагато більше. 

Зважаючи на вищесказане, собівартість кожної вирощеної тонни пшениці – близько 3,6 тис грн за умови, що методи обробітку землі забезпечать отримати хоча б середню врожайність. А продажна ціна як мінімум на 30% вища, і має в майбутньому рости з огляду на продовольчу кризу в світі.

У питанні співвідношення витрат та прибутків величезну роль відіграє таке поняття, як норма висіву пшениці (показник кінцевої густоти стояння пагонів на сільськогосподарській площі). Оптимальними вважаються такі цифри:

  • озима пшениця – від 6 до 8 млн на 1 га;
  • ярі сорти – від 4 до 6 млн/га.

Слід зазначити, що норма висіву не є стабільною величиною – залежно від умов того чи іншого регіону вона може змінюватися. Також оптимальна густота рослин є різною для різних сортів. Якщо сіяти надто густо – збільшуються витрати на посівний матеріал. Але це на врожайність впливає швидше негативно, ніж позитивно. Витрачайте гроші раціонально!

Отже, рішення вирощувати пшеницю вже назріло. Про що потрібно задуматися першою чергою? – Звісно, про попередників та їх вплив на культуру. Намагаючись оптимізувати виробництво, фермери значно скорочують сівозміни – замість рекомендованих 7-ми або 9-пільних систем практикують 4-5-річні. В такій практиці є свої плюси: вирощування озимої пшениці – це гарантія підготовки поля для багатьох культур. А от самій озимині попередників слід обирати дуже ретельно. Назвемо можливі варіанти:

  • відмінні – пари (як чорний, так і зайнятий), низка бобових культур, бобові трави-багаторічники;
  • добрі – соя, цукровий буряк, картопля (ранні), озимий ріпак, кукурудза (та, що вирощується на силос), льон, овочі та гречка;
  • задовільні – ранні кукурудза та соняшник, сорго, соя.

Будь-яка технологія вирощування озимої пшениці передбачає обробіток ґрунту двома методами: дискування (для регіонів з мінімальною кількістю опадів й посухами) та оранка з дискуванням (решта областей). Варто зазначити, що менш затратною вважається поверхнева обробка землі, і тому більшість господарників практикують саме її. Оранка залишається актуальною здебільшого тому, що в господарстві присутня лише застаріла техніка. Окремі фермери в межах одного господарства можуть застосовувати обидві системи, і в обох варіантах бачать потенціал. 

Ключова відповідь на запитання «як вирощувати пшеницю?» полягає і у виборі якісного посівного матеріалу. Гарним насінням вважають продукт зі схожістю від 92%. При цьому чистота має складати понад 98%, а вологість посівмату – до 15,5%. Урожайність озимої пшениці приємно здивує, якщо показник сортової чистоти посівного матеріалу буде не нижчим 98%.

Насіння обов’язково калібрують, здійснюють видалення з загальної маси бур’янів та домішок, що залишилися після жнив. Відкаліброване зерно за класичною технологією протруюють , щоб позбутися збудників хвороб та шкідників. Також застосовується обробка мікроелементами, в багатьох випадках використовуються біологічні препарати. Для кращої ефективності, вищої адгезії до протруйників додають плівкоутворюючі компоненти на основі натрієвої солі або аналогічних речовин. Якщо озиму пшеницю вирощують після таких попередників, як кукурудза, соя, ріпак, горох, які накопичують фузаріоз, то потрібно до протруйника внести відповідний фунгіцид. Вирощування ярої пшениці відбувається за аналогічними принципами.

Як і будь-яка культура, пшениця позитивно реагує на підживлення. При цьому важливо пам’ятати про баланс азоту, калію, фосфору. Порушення співвідношення мікроелементів негативно впливає на урожайність, якість зерна, виповнення колосу, стресостійкість рослини, терміни дозрівання, стійкість до хвороб.

Підживлення має ряд нюансів:

  • оптимальна кислотність ґрунту. Озима пшениця для вирощування потребує кислотності на рівні 6-7,5 рН;
  •  проведіть підживлення до моменту кущіння;
  • більшість азоту (70%) пшениця засвоює із мінеральних добрив. Тому інтенсивне вирощування культури неможливе без проведення підживлення хоча б 2 рази за період вегетації;
  • брак фосфору знижує врожайність пшениці на 20%. Це пов’язано з тим, що елемент відповідає за кущення рослини. Слабке кущення – мало стебел- мало колосків- низька врожайність;
  • сірка підвищує стійкість культури до грибкових захворювань. Додатково мікроелемент покращує засвоєння азоту. Тому сірку часто називають сестрою N.

Технологія вирощування пшениці передбачає внесення добрив при підготовці грунту, в момент посіву (у рядок), під час вегетації.

Ми пропонуємо до протруйників додавати розчин інноваційного препарату ЯРОС (2 л на 1 т посівного матеріалу). Чому це важливо? – Засіб має дивовижний вплив на розвиток щойно «народжених» корінців. Він працює в кількох напрямках:

  • полегшує процес дихання, знімаючи обмеження, незворотні після обробки протруйником;
  • стимулює розвиток кореневої системи, робить її потужнішою;
  • надає майбутнім рослинам стійкості до будь-яких подальших маніпуляцій з догляду;
  • сприяє оптимізації фотосинтезу одразу ж після появи з-під землі першого листка;
  • знімає стрес, неодмінно характерний рослині на стадії проростання, цим самим гарантуючи дружні, здорові сходи.

Зауважимо, що протруєння, особливо з використанням ЯРОС, є значно екологічнішим, ніж обробки фунгіцидами та інсектицидами після сходів. Адже обробляється лише обмежена посівним матеріалом зона, і не відбувається розбризкування хімікатів по всій площі поля. 

До слова, ЯРОС буде в рази ефективнішим на бідних ґрунтах, якщо вносити розчин під час другого дискування стерні попередника з розрахунку 5 л на 1 га. В чому полягає його користь? – ЯРОС-технологія забезпечує додаткову мікробіоту (як мінімум 0,5 т на 1 га). Якщо враховувати, що в середньому здорові землі містять від 3 до 5 т на 1 га мікробіоти, це досить пристойний показник. В результаті такого збагачення ґрунту майбутні сходи отримують надзвичайну потужність, оскільки засвоюють та накопичують поживні речовини набагато ефективніше. 

Мікро- і макроелементи з грунту, засвоєні з допомогою впливу ЯРОС, забезпечують не лише гарні сходи, але й відмінний, багатий урожай. Навіть внесення гною не дасть такого результату, оскільки в ньому мікробіоти лише 60-65%, тоді як ЯРОС – це чиста мікробіота. Саме вона сприяє оптимальній вологомісткості грунту та забезпечує комфортні умови для росту й розвитку рослин.

Така ж норма вноситься і на більш якісних ґрунтах, якщо засіб використовується вперше. Другий сезон – та сама обробка. Лише коли застосування розчину стане системним, від внесення під час дискування можна відмовитися. Але обробки посівного матеріалу в суміші ЯРОС + протруйник (2 л/т), по сходах (у фазі 80% сходів, 5 л/га) та навесні, коли рослина відновлює вегетацію (5 л/га) – обов’язкові. Якщо ж вносити розчин з гербіцидом (бакова суміш має містити 2 л ЯРОС на га посівів), можна вберегти культуру від стресів. При цьому бур’яни стають вразливіші перед активними речовинами хімікатів, оскільки рівень засвоюваності гербіциду зростає. Догляд за посівами озимої пшениці не лише спроститься, а й стане в рази дешевшим – з ЯРОС можливість заощаджувати на агрохімії стає реальністю.

Гарні результати дає вирощування озимини по технології ЯРОС з внесенням мінеральних добрив: при посіві насіння в рядки слід додавати селітру з розрахунку 60 кг/га. Також можливе застосування селітри чи карбаміду, коли грунт перебуває в мерзло-талій стадії (100 кг/га).

Догляд за класичною технологією  включає використання ЗЗР. При протруюванні посівного матеріалу додатково не потрібно вносити пестицидів до стадії кущення. Це правило дія як для озимої, так і для ярої пшениці. Проте, якщо рік видався дуже дощовим, сприятливим для розвитку грибкових, вірусних хвороб злаків, то можливо доведеться внести по листку фунгіциди на стадії 2-3 листочків.

Важливо! Сніжна плісінь, фузаріоз, мозаїчність листя — ось те, з чим може зіткнутися фермер при відновленні вегетації озимини. З метою профілактики та при перших ознаках вірусних, грибкових хвороб проводять обробку пестицидами по листу. Сучасні ЗЗР дозволяють в одній обробці комбінувати інсектициди, гербіциди та фунгіциди, що суттєво економить час, ПММ та кошти.

Технологія вирощування озимої пшениці передбачає й профілактичні протигрибкові обробки. Їх проводять як мінімум дві: перший раз на фазі виходу у трубку, другий — початок колосіння. Така схема однаково добре працює на озимій та ярій пшениці.

Великої шкоди посівам завдають бур’яни. Вирощування озимої пшениці передбачає внесення гербіцидів. В осінній період на полях озимини багаторічні бур’яни (осот, талабан польовий, кривоцвіт польовий, пирій повзучий, амброзія полинолиста та соняшниковолиста та ін.) встигають сформувати потужну кореневу розетку. Вони часто встигають навіть процвісти, і повторно висипати насіння. При високому забур’янені агрономи радять практикувати пізньоосіннє внесення гербіцидів (це особливо актуально для південних регіонів України).

Вид гербіциду, яким працюватимуть по пшениці обирають в залежності від падалиці попередника, сівозміни в цілому, наявної техніки в господарстві.

Попри однакову видову приналежність, озимі та ярі сорти пшениці мають багато відмінностей. А це означає, що вирощувати їх за однаковою технологією – неправильно. Відрізняється ярова пшениця від озимини багатьма характеристиками:

  • терміни посіву – озимі сорти висівають в кінці літа або восени, ярі – навесні;
  • вимоги до землі – якщо озимина краще ростиме на родючому, збагаченому фосфором, калієм і азотом ґрунті, то яра має досить розвинену кореневу систему, щоб вбирати поживні речовини навіть з бідних земель;
  • рівень залежності від погодних умов – ярі рослини більш чутливі до перепадів температури, посух, заморозків.

Як правильно сіяти пшеницю ярих сортів? Усі сорти мають нижчі показники кущення, ніж озима. Продуктивність кущення всього 1,3. Тому потрібно коригувати норму висіву. Відповідно, вирощування ярої пшениці має певні відмінності, і їх потрібно враховувати. Перш за все, норма висіву має складати від 450 до 500 рослин на 1 м. Для отримання такої густоти посіву рекомендованою нормою висіву ярої пшениці є показник 5,5-6,5 млн насінин на 1 га. Зважайте ці нюанси, організовуючи посів ярої пшениці.

Норму визначають, враховуючи сорт, терміни посіву, вологість ґрунту тощо. Варто зазначити, що коли на полі спостерігається дефіцит поживних речовин, збільшення норми висіву не допоможе – пшениця формуватиме значно коротші колоски, і на врожайність це не вплине. Густіше можна сіяти лише тоді, коли посівна з якихось причин розтяглася в часі – такий підхід може бути виправданим. 

Технологія вирощування ярої пшениці, як і озимої, починається із плужного або поверхневого (мінімального обробітку mini-till,no-till). Ці операції:

  •  зберігають вологу;
  •  підготовлюють посівне ложе;
  • знищують багаторічні бур’яни та падалицю попередника.

При плужному обробітку спочатку проводять лущення, потім оранку, завершують культивацією. Така технологія вирощування озимої пшениці підходить і під яру.

Важливо провести підготовку ґрунту за 3-4 тижні до початку посівної. Чому так? Потрібно, щоб земля ущільнилась, аби при проростанні та кущінні культури не відбувся розрив кореневої системи.

Плануючи посів ярої пшениці, обов’язково слід потурбуватися про її захист від стресів. І в цьому найкращим та найбільш ефективним помічником також стане ЯРОС. Вносити добриво потрібно в кілька етапів:

  1. Восени, коли вдруге дискується стерня попередника. Достатньо буде 5 л на 1 га розчину.
  2. При підготовці насіння до посіву. Застосовувати ЯРОС потрібно з протруйником із розрахунку 2 л на 1 т посівного матеріалу.
  3. Коли з’явилися 80% сходів. Для стимуляції росту та стійкості рослин вистачить 5 л ЯРОС на 1 га.
  4. Під час обробки поля гербіцидом. Бакову суміш потрібно доповнити 2 л розчину на 1 га площі.

Технологія ЯРОС не виключає внесення селітри (до 100 кг/га під час осінньої обробки грунту або 30 кг/га на 1 рядок під час весняного посіву). Навесні замість селітри можна застосовувати карбамід. Примітно, що і ярій, і озимій пшениці більше ніяких стимулюючих препаратів не потрібно. Заощадити можна і на кореневому та позакореневому підживленні – ЯРОС їх повністю замінює. 

Наостанок слід наголосити, як правильно сіяти пшеницю. Перш за все, необхідно дотримуватися оптимального терміну початку посівної. Ярі сорти сіють в самому початку агро-сезону: в кінці квітня або на початку березня. Озиму – починаючи з кінця серпня та впродовж всієї осені.

Одне із найскладніших питань для фермерів стосується саме часу посіву. Оптимальними термінами сівби для Лісостепового регіону є 10-25 вересня, Степу — 15-25 серпня (озима пшениця).

Найчастіше норма висіву пшениці розраховується на рівні до 5 млн/га, у несприятливі роки при дефіциті вологи норма збільшується до 6 млн. Перед тим, як розрахувати норму висіву, агрономи радять перевірити якість сходження насіння та масу 1000 насінин.

Найпоширенішими техніками сівби є рядковий із міжряддями 15-18 см, 20-22 см. Окремі   господарства практикують широкорядний із шириною 25 см, дехто – вузькорядковий із 7,5 см. Глибина занурення насіння в землю для ярих сортів складає 3-4 см, для озимих – до 3 см. Якщо озимину закопати глибше, вона, звісно, проросте. Проте, кущитися все одно почне на глибині 3 см. 

Оптимальним часом збору пшениці є стадія молочно-воскової стиглості. Аби не прогавити цей момент експерти радять кожні два дні оглядати поля. Не завадить придбати і вологомір. Портативний прилад дозволить моментально визначити вміст вологи у зерні. Оптимальний параметр вологості зерна для озимої та ярої пшениці – не більше 14%. Але слід пам’ятати, що  не всі виробники мають змогу досушити пшеницю, скориставшись послугами елеваторів. Якщо господарство практикує підлогове зберігання зерна, то показник вологості має бути на рівні 12%. Це пояснюється тим, що при зберіганні пшениця активно поглинає вологість з повітря приміщення, інших зернових та сировини, що знаходиться поруч. Тому краще пересушити культуру, ніж не досушити. Тоді не лише затрати на вирощування пшениці окупляться, але й з’явиться можливість отримати гарний прибуток.

От і всі премудрості. Рясних вам врожаїв та повного колосу.

Технологія вирощування озимої та ярої пшениці з ЯРОС

Подарунок при замовлені

Короткий pdf-посібник, який можна роздрукувати та використовувати для пшениці. В посібнику є опис про кожну стадію вирощування: обробка ґрунту, обробка насіння, робота зі сходами та обробка з гербіцидами

Після замовлення посібник прийде вам на пошту

Замовити ЯРОС

Як покращити родючість ґрунту для вирощування пшениці з ЯРОС?
Замовити ЯРОС
подарок

Електронний PDF-посібник по догляду з ЯРОСОМ у подарунок

Де використовувати ЯРОС
Орхідеї (весь рік)

Напоювати через 10 - 14 днів 10 мл / 1 л /
Обприскування від 2,5 до 10 / 1 л /

Вазони

Додавати ЯРОС під час кожного підливання від 2,5 до 10 мл на 1 літр води

Хвойні Весна-осінь

Проливання зі зволоженням крони 10-25 мл / 10 л /

Кухонний сад на підвіконні

Після посіву щедро полити, щоб сів ґрунт від 2,5 до 10 мл ЯРОСу на 1 літр води.

Щодня зволожувати, щоб ґрунт був вологим, але не мокрим. Після того, як зелень зійшла, пролити. Поливати в процесі росту. У всіх випадках розводити від 2,5 до 10 мл на 1 літр води. З'їсти зелень і посадити знову.

Овочі

Полити 2 рази розчином ЯРОСу з допомогою поливалки, змочуючи листову поверхню, щоб розчин стікав на землю.

10-25 мл ЯРОСу розчинити в 10 л води. На 10 квадратних метрів.

Полити рослину з допомогою поливачки розчином ЯРОСу, змочуючи листову поверхню так, щоб розчин стікав на землю.

Підливати рослину в процесі росту (передозування неможливе).

Розсада

Замочити насіння в розчині ЯРОСу від 2,5 до 10 мл на 1 літр води.

Після посіву щедро пролити, щоб сів грунт 10-25 мл на 10 літрів води.

Після того, як насіння зійде ще раз пролити 10-25 мл на 10 літрів води.

Висадка розсади:

1. Під час висадки щедро полити рослину і ґрунт розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

2. Коли розсада прийнялася, пролити ще раз розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

Ґрунт

Обприскувачем 100-250 мл на 10 літрів води, розпорошити на 1 сотку (100 метрів квадратних)

Поливачки: 10-25 мл Ярос на 10 л води, пролити на 10 квадратних метрів.

Дерева кущі виноград

Пролити кожне дерево, при можливості разом з листової поверхнею, 25-50 мл на 10 л води.

Перша обробка навесні під час фази зеленого конуса. Поливати або обприскувати рослину в процесі росту.

Восени остання обробка перед скиданням листя.

Газон ландшафт

Поливати газон після кожного скошування 10-25 мл на 10 л води.

Додавати до системи поливу з розрахунком 100-250 мл ЯРОСу на одну сотку (100 метрів квадратних) незалежно від кількості води.

Як приготувати розчин ЯРОСу

Налийте
чисту воду

Додайте ЯРОС (на 1 літр води від 2,5 до 10 мл ЯРОС)

Зачекайте
не менше 7-ми хвилин (не перемішуючи)

Наші сертифікати та посвідчення
СКЛАД ПРОДУКТУ:

Основні таксономічні (бактерії, мікроміцети, стрептоміцети) еколого-трофічні групи мікроорганізмів, які беруть участь в трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин, необхідних для життєдіяльності рослин. Агрономічно-корисна біофлора досягає 15.6 х 10 в шостій степені колоній в 1 мл.

Також до складу входять N, P2O5, K2O, CaO, Cu, Fe, Mn, Mg, (в кількостях, необхідних для початкового розвитку мікроорганізмів), водорозчинні гумати, гумус.

МЕХАНІЗМ ДІЇ:

Відновлення видового складу таксономічних і еколого-трофічних груп мікроорганізмів, які необхідні для утворення і підтримання стабільності ґрунтового колоїду, інтенсифікація процесів трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин. Завдяки наявності водорозчинних гуматів і гумусу стимулюється розвиток рослин.

Препаративна форма:

Рідина є повністю розчинною у воді.

Як замовити

Виберіть відповідний обсяг упаковки ЯРОС і оформіть замовлення

Після замовлення з вами сконтактує менеджер

Ми відправляємо вам товар компанією "Нова Пошта" або "Укрпошта"

Відправка протягом 3-х робочих днів

Отримуєте товар у відділенні Нової Пошти

Товар оплачуєте після його отримання на пошті або за реквізитами

НАШІ ПАРТНЕРИ
To top