Як вирощувати сою: розкриваємо секрети підвищення врожайності з ЯРОС

Використайте весь потенціал поля за допомогою тхенології ЯРОС

Відновлює мікрофлору ґрунту, її видовий і кількісний склад

Природний стимулятор фотосинтезу

Природне походження

image section 1
Технологія вирощування сої

Соя – рослина, яка впродовж останніх років вийшла в лідери серед агрокультур. Ріст її популярності спостерігають не лише в Україні: фермери усього світу засівають соєю величезні площі. За підрахунком експертів, лише в нашій країні загальна кількість площ, які віддають цій зернобобовій культурі, становить  близько 1,5 млн га. 

Цінність зерна полягає у його споживчій привабливості: насіння містить 40-45% білку, тож воно може по праву називатися стратегічним продуктом. На користь культури промовляє і кількість жирів – від 17 до 25%. Зелена маса рослин – відмінний корм для худоби, який однаково широко застосовується і в сирому, і в сухому вигляді. Тож не дивно, що зібраний врожай не залежується – його розкуповують в найкоротші терміни. 

Чим ще приваблива соя: вирощування не вимагає великих зусиль (хіба лише постійної уваги), а з 1 га за сприятливих умов можна зібрати близько до 26,8 ц. Це середня цифра за підсумком 2021 року, і вона не є оптимальним показником – окремі фермери, доклавши додаткових зусиль, отримують значно вищу врожайність. Саме про секрети вирощування сої ми й поговоримо в даній статті.  

Умови вирощування сої не є надто складними. Проте, окремі моменти повинен знати кожен господарник. Наприклад, той факт, що культура потребує достатньої кількості світла й тепла, відомий абсолютно всім. Оскільки деякі інші необхідні для розвитку рослини фактори дуже часто оминають увагою, їх варто назвати. Соя потребує:

  • посіву в гарно прогрітий ґрунт (до температури +11-12 °C); 
  • певного показника суми ефективних температур впродовж вегетаційного періоду (ранні сорти – 1700-2000 °C, середньоранні та середньостиглі – 2800-3300 °C);
  • вологості ґрунту на рівні 70-80% в періоди цвітіння, формування та наливу бобів;
  • стабільної середньодобової температури від +15 ℃ (вища є припустимою, але нижча негативно впливає на ріст).

Соя цілком може витримувати заморозки в діапазоні від -1 до -3,5 ℃. Але при цьому її ріст призупиняється, і не відновлюється до того часу, поки не підніметься середньодобова температура. 

Обираючи місце для культури, слід ретельно проаналізувати попередників: не всі рослини залишають після себе землі, придатні для сої. На думку агрономів, найкращих показників урожайності можна домогтися, якщо обрати для посіву поля, де минулоріч росла пшениця (як озима, так і яра). Трішки гірше, але цілком прийнятно розташовувати сою після таких культур:

  • кукурудза;
  • картопля;
  • злакові багаторічники;
  • цукрові буряки. 

Не можна висівати насіння сої на ділянках, які до цього були зайняті зернобобовими, багаторічними бобовими або соняшником. 

Коли потрібно сіяти сою? – Однозначно, тоді, коли встановиться оптимальна температура. І от тут починається дискусійне поле: яку температуру повітря й ґрунту вважати оптимальною? На думку більшості знавців сфери землеробства, посівну слід розпочинати тоді, коли земля прогріється до 8 °C. Адже саме в цей час після заробки насінню буде вдосталь вологи. От тільки сприятливий період триває недовго – всього близько 5 днів. Якщо ви плануєте засіяти не одне поле, встигнути за цей час буде важко. 

В колах науковців нерідко лунає теза про посів в пізніші терміни. Аргументують думку тим, що ранній посів збільшує ризики того, що ростки постраждають від шкідників. Та й бур’яни, які гарантовано зійдуть разом із соєю, не вважаються кращою компанією. Якщо розпочати посівну пізніше, поле можна попередньо обробити грунтовим гербіцидом – тоді сходи не конкуруватимуть з небажаною рослинністю за простір та ресурси.

Тож, коли можна сіяти сою? – На основі двох авторитетних думок робимо висновок: з середини квітня до останніх чисел травня. Якщо до початку літа встигнути вкинути насіння в землю, цілком можна розраховувати на прийнятний урожай.

Отже, як і коли краще сіяти сою, фермерам дозволено вирішувати індивідуально. За великим рахунком, результат діяльності буде залежати не лише від посівних термінів, але й від якості ґрунту та догляду. Головне, дотримуйтесь норми висіву, щоб отримати такі показники густоти стояння рослин:

  • надранні сорти – 700-800 тис/га;
  • ранньостиглі – 600-700 тис/га;
  • середньоранні – 500-600 тис/га;
  • середньостиглі – 450-550 тис/га.

Важливо: загущені посіви можуть страждати на гнилі, а надто рідкі – від нестачі вологи, що буде швидко випаровуватися, майже не маючи перешкод. А про те, що посівні площі слід використовувати раціонально, не варто й говорити – це усвідомлюють навіть люди, далекі від фермерства як такого.

Яка б не була обрана технологія вирощування сої, ґрунт під культуру потрібно готувати ретельно. Класичний спосіб культивації рослини передбачає:

  • лущення – спеціалісти рекомендують глибину від 8 до 10 см;
  • внесення підгодівель – добрива розкидають перед оранкою, або безпосередньо в борозни;
  • після внесення добрив землю слід переорати на глибину 22-25 см (якщо на полі минулого року росли кукурудза або злаки, глибина оранки має складати 25-30 см);
  • під час передпосівної культивації бажано внести гербіциди, вирівняти поверхню ґрунту, щоб максимально зберегти вологу.

В контексті розмови про те, як правильно сіяти сою, не можна оминути увагою таку процедуру, як передпосівна обробка насіння. Щоб отримати гарні, рівномірні сходи та захистити культуру від шкідників та згубних патогенів, фермерам таки доводиться попрацювати. Першу обробку знавці рекомендують здійснювати за кілька місяців до посіву. Для цього використовують такі речовини:

  • молібденовокислий амоній;
  • нітрат кобальту;
  • борна кислота.

Безпосередньо перед висівом зерна у відкритий ґрунт його обробляють повторно, застосовуючи фунгіцидні та інсектицидні протруйники. ЗЗР сприяють збільшенню врожайності на 15-20%, а це варте того, щоб потрудитися. 

Відмінний ефект на всіх етапах посівної та після неї дають комплексні добрива. Але проблема полягає в тому, що кожен зразок має ту чи іншу пріоритетну складову, і щоб забезпечити майбутні сходи всіма необхідними поживними речовинами, аграріям часом доводиться скуповувати десятки каністр та пляшок з препаратами. 

Рішення проблеми з пошуком та купівлею великої кількості засобів є – це унікальне добриво ЯРОС. Технологія вирощування сої з його використанням є менш трудоємкою, ніж класична. Ба більше – добриво здатне замінити низку препаратів, що використовують на всіх етапах вирощування сої. Принаймні, без фунгіцидів, інсектицидів та додаткових засобів живлення вдасться обійтися.

Покрокова інструкція, як виростити сою за допомогою ЯРОС, виглядає так:

  • під час другого дискування полів після попередників внесіть ЯРОС із розрахунку 5 л розчину на 1 га;
  • в ході протруювання посівного матеріалу додайте до протруйника 2 л добрива на 1 т зерна;
  • під час посіву посильте дію ЯРОС нітроамофоскою, або іншими добривами (за потреби, якщо земля надто бідна).

Необхідно розуміти, що усі добрива в комплексі мають містити не більше 8-10 кг чистого азоту на 1 га. Надмір не спровокує кращий ріст, а працюватиме навпаки.

Важливим є питання, на яку глибину сіяти сою. Оптимально – загортати насіння таким чином, щоб поверх насінини було як мінімум 3-4 см пухкої землі, максимум – 5-6 см. 

Догляд за посівами сої – справа не менш відповідальна, ніж правильно здійснена посівна кампанія. Механічна обробка ґрунту починається ще до появи перших сходів – одразу після висіву насіння варто провести коткування, трохи згодом (1-3 рази) – боронування. Для цього слід застосовувати середні борони. Завдяки боронуванню вдається зруйнувати кірку на ґрунті, попередити фузаріоз та кореневі гнилі. Процедура також допоможе знищити більше половини бур’янів, які лише почали проростати. 

Підгодівлі відіграють також дуже важливу роль. За системою живлення класичної технології вирощування, щоб виростити 1 т зерна, потрібно внести такі елементи:

  • азот – 75 кг, фосфор – 25 кг, калій – 35 кг;
  • магній – 10 кг, кальцій – 20 кг, сірка – 4 кг;
  • марганець – 70 г, цинк – 15 г, бор – 35 г, молібден – 2 г, кобальт – 1,5 г.

Як бачимо, знову виходить доволі складно: не всі готові суміші добрив містять потрібні складові в оптимальній кількості. Але й в цьому випадку можна все спростити, застосовуючи ЯРОС в кількості 10 л на 1 га. Варто акцентувати, що найбільш ефективно добриво подіє за умови внесення по сім’ядолі. Краще за все дочекатися, коли рослини зійдуть на 90%.

ЯРОС має багато переваг. Перш за все, вміст азоту в суміші складає саме ті потрібні 8-10 кг/га. Тобто, ризику спровокувати ріст небажаних мікроорганізмів надлишком азоту виключений, а ефективний старт для сої – забезпечений. 

Наостанок зауважимо, що найбільша проблема українських земель – виснаження внаслідок екологічних змін та безперервної культивації. А соя – рослина, дуже вибаглива до показника поживності ґрунту. ЯРОС, виконуючи низку вище перелічених функцій, має ще одну унікальну особливість – відновлює родючість. Таким чином, один засіб не лише захистить і підживить сою, але й працюватиме на майбутнє – вже у наступному році покращення якості землі буде помітним.

В чому особливість технології ЯРОС для сої

Вирощуйте та стабільно заробляйте навіть у посуху

Збільшення вологоємності та родючості ґрунту

Обробка насіння пришвидшує проростання та покриває мікротріщини

Сходи мають кращий іммунітет та живляться від мікроорганізмів в ґрунті

Збільшення виживаємості та якості врожаю

Отримуйте більше прибутку за рахунок екологічності та якості продукції

Як доглядати за рослинами з ЯРОС: інструкція

Подарунок при замовленні

Короткий pdf-посібник, який можна роздрукувати та використовувати для отримання інформації про догляд за рослинами з ЯРОС. В посібнику є детальна покрокова інструкція з приготування розчину ЯРОС, завдяки якому легко можна вирішити більшість проблем рослин

Після замовлення посібник прийде вам на пошту

Замовити ЯРОС

Технологія вирощування сої від А до Я
Замовити ЯРОС
подарок

Електронний PDF-посібник по догляду з ЯРОСОМ у подарунок

Де використовувати ЯРОС
Орхідеї (весь рік)

Напоювати через 10 - 14 днів 10 мл / 1 л /
Обприскування від 2,5 до 10 / 1 л /

Вазони

Додавати ЯРОС під час кожного підливання від 2,5 до 10 мл на 1 літр води

Хвойні Весна-осінь

Проливання зі зволоженням крони 10-25 мл / 10 л /

Кухонний сад на підвіконні

Після посіву щедро полити, щоб сів ґрунт від 2,5 до 10 мл ЯРОСу на 1 літр води.

Щодня зволожувати, щоб ґрунт був вологим, але не мокрим. Після того, як зелень зійшла, пролити. Поливати в процесі росту. У всіх випадках розводити від 2,5 до 10 мл на 1 літр води. З'їсти зелень і посадити знову.

Овочі

Полити 2 рази розчином ЯРОСу з допомогою поливалки, змочуючи листову поверхню, щоб розчин стікав на землю.

10-25 мл ЯРОСу розчинити в 10 л води. На 10 квадратних метрів.

Полити рослину з допомогою поливачки розчином ЯРОСу, змочуючи листову поверхню так, щоб розчин стікав на землю.

Підливати рослину в процесі росту (передозування неможливе).

Розсада

Замочити насіння в розчині ЯРОСу від 2,5 до 10 мл на 1 літр води.

Після посіву щедро пролити, щоб сів грунт 10-25 мл на 10 літрів води.

Після того, як насіння зійде ще раз пролити 10-25 мл на 10 літрів води.

Висадка розсади:

1. Під час висадки щедро полити рослину і ґрунт розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

2. Коли розсада прийнялася, пролити ще раз розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

Ґрунт

Обприскувачем 100-250 мл на 10 літрів води, розпорошити на 1 сотку (100 метрів квадратних)

Поливачки: 10-25 мл Ярос на 10 л води, пролити на 10 квадратних метрів.

Дерева кущі виноград

Пролити кожне дерево, при можливості разом з листової поверхнею, 25-50 мл на 10 л води.

Перша обробка навесні під час фази зеленого конуса. Поливати або обприскувати рослину в процесі росту.

Восени остання обробка перед скиданням листя.

Газон ландшафт

Поливати газон після кожного скошування 10-25 мл на 10 л води.

Додавати до системи поливу з розрахунком 100-250 мл ЯРОСу на одну сотку (100 метрів квадратних) незалежно від кількості води.

СКЛАД ПРОДУКТУ:

Основні таксономічні (бактерії, мікроміцети, стрептоміцети) еколого-трофічні групи мікроорганізмів, які беруть участь в трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин, необхідних для життєдіяльності рослин. Агрономічно-корисна біофлора досягає 15.6 х 10 в шостій степені колоній в 1 мл.

Також до складу входять N, P2O5, K2O, CaO, Cu, Fe, Mn, Mg, (в кількостях, необхідних для початкового розвитку мікроорганізмів), водорозчинні гумати, гумус.

МЕХАНІЗМ ДІЇ:

Відновлення видового складу таксономічних і еколого-трофічних груп мікроорганізмів, які необхідні для утворення і підтримання стабільності ґрунтового колоїду, інтенсифікація процесів трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин. Завдяки наявності водорозчинних гуматів і гумусу стимулюється розвиток рослин.

Препаративна форма:

Рідина є повністю розчинною у воді.

Наші сертифікати та посвідчення
Як замовити

Виберіть відповідний обсяг упаковки ЯРОС і оформіть замовлення

Після замовлення з вами сконтактує менеджер

Ми відправляємо вам товар компанією "Нова Пошта" або "Укрпошта"

Відправка протягом 3-х робочих днів

Отримуєте товар у відділенні Нової Пошти

Товар оплачуєте після його отримання на пошті або за реквізитами

НАШІ ПАРТНЕРИ
To top