Як знизити кількість добрив на 70% за 3 роки
Агрономи скажуть: «У них значно більша віддача з кожного внесеного кілограма добрив»!
І так, модель бізнесу, яка базується на такому мисленні, приносить результат, але не завжди бажаний!
Поняття ґрунту та його родючості нерозривні. Родючість ґрунту – результат розвитку
природного ґрунтоутворювального процесу, а при сільськогосподарському використанні – також процесу окультурення.
Особлива роль у ґрунтоутворенні належить живим організмам, перш за все – зеленим
рослинам і мікроорганізмам.
Завдяки їх впливу відбувається процес перетворення гірської породи в ґрунт і формування її родючості:
- концентрація елементів зольного й азотного живлення рослин,
- синтез і руйнування органічної речовини,
- взаємодія продуктів життєдіяльності рослин і мікроорганізмів з мінеральними сполуками породи.
Україна має унікальні грунти, ЧОРНОЗЕМИ, які утворюються на основі найменших
ґрунтових частинок.
Під час процесу деградації ці мулові частинки і створюють всі вищеназвані проблеми. Вирішивши питання утворення та стабілізації грунтового колоїду…
А по простому – СТРУКТУРИ Грунту, ми вирішуємо всю решту ПРОБЛЕМ. Навіть фітопатологічного стану за рахунок різноманіття та гармонічності грунтової біоти.
За даними лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту землеробства УААН, загальний бал мікробіологічної активності “ЯРОСу” становить близько 18 млн. колонієутворюючих одиниць, в той час як для окультуреного чорнозему ця цифра в середньому становить 15-16 млн.
Серед них значну частину займають целюлозоруйнівні та автохтонні мікроорганізми, які сприяють деструкції високомолекулярних сполук і трансформації їх у мінеральні форми, доступні вищим рослинам. Вміст вільноживучої азотфіксуючої бактерії Azotobacter становить 10 % загальної кількості бактерій.
Наявність у ЯРОСі також і денітрифікуючих бактерій свідчить про забезпеченість циклу кругообігу азоту в замкненому просторі.
Говорячи про РОДЮЧІСТЬ ґрунту, Компанія «ЯРОС» з впевненістю готова надати результати аналізів цих ґрунтів.
Особливостями цих аналізів є такі відмінності:
– Аналізи проводила голандська лабораторія « ЄВРОФІН».
– Відбір аналізів проводився восени, після збору (формування) врожаю, при середньодобовій температурі повітря 15-18 ˚С.
– Відбір проводився по фіксованих GPS-точкам незалежними організаціями, такими як Інститут Землеробства України (смт.Чабани), «Бонагро» і т.п.
– Визначали показник «Soil life» , що показує кількість ґрунтової мікробіоти в шарі 0-30 см на гектарі, ії активність та грибково-бактеріальне співвідношення.
Зміни в наявності поживних речовин та кількість ґрунтової мікробіоти після ЗАКІНЧЕННЯ формування врожаю та його збору покажемо на прикладі двох полів:
Поле 1,2 – сірі лісові ґрунти на легких супісках;
Поле 6,2 – чорноземи, деградовані на лісах.
Хочеться відзначити, що господарство веде інтенсивне рослинництво з показником використання мінеральних добрив вище середнього.
Як видно з табличних даних, в перший рік використання ЯРОСу значно покращуються показники вмісту поживних речовин, а особливо значно збільшується кількість ґрунтової біоти.
Слід відзначити, що «здоровий» ґрунт містить в 30-и сантиметровому шарі 3 000 – 5 000 кг/га ґрунтової біоти.
Також, чим гірший ґрунт, тим більше зростають показники його якості в перший рік застосування при збільшенні його продуктивності з одного гектару.