Як садити огірки з ЯРОС

ЯРОС — добриво, що відновлює рослини і ґрунт екологічним шляхом.

Відновлює мікрофлору ґрунту, її видовий і кількісний склад

Природний стимулятор фотосинтезу

Природне походження

image section 1
Технологія вирощування огірків

Огірки – овочі, без яких українці не обходяться. У будь-яку пору року вважається необхідним мати хрусткий, смачнющий плід на столі. Рослина показує гарні показники врожайності по всій Україні. Проте, бувають випадки, коли після посадки та енергійного росту культура занепадає, зупиняє розвиток і відмовляється формувати зав’язь. Причинами можуть бути стресові фактори, але частіше проблема малого урожаю полягає у неправильному догляді. Вважати, що вирощування огірків не вимагає уваги – невірно. Як і будь-яка городина, культура потребує регулярної допомоги людини: прополювання, розпушування ґрунту, підживлення тощо. В даній статті розповімо про успішні «експерименти» з огірками численних землеробів нашої країни.

Багато хто наполягає, що через невисоку харчову цінність огірок – не надто рентабельна культура. Проте фермери, що вирощують овочі, це заперечують: плоди продаються впродовж усього року і навіть складнощі зимового вирощування не змушують відмовитися від посадки цієї рослини. Чому ж посадка огірків здійснюється постійно, попри те, що 96% складу зрілого овоча – вода? Відповімо розлого, щоб запитання доцільності культивації цього виду гарбузових не виникало. 

Огірок ідеально утримує лужні сполуки, чим гарно впливає на стан усього організму людини. З його допомогою усувають надлишок води в тканинах. А низька калорійність сприяє популярності серед людей, які мають обмеження в кількості припустимих калорій на добу. Вітаміни в плодах здебільшого сконцентровані під шкірочкою. Калій, що міститься в овочах, є помічним за різних розладів зі здоров’ям:

  • хвороби сечовидільних шляхів;
  • порок серця;
  • ревматизм тощо.

У м’якоті присутня і достатня кількість магнію, міді, марганцю, вітамінів С, К і В. Регенераційні властивості огірків зробили їх затребуваними в косметології – соком очищують шкіру, запобігають появі зморшок. 

Сподіваємося, що вдалося переконати: вирощувати огірки вигідно і в промислових масштабах, і в приватних господарствах. А як це правильно робити, читайте нижче. 

Щоб визначитися, яке насіння огірків є оптимальним саме для вас, потрібно розібратися з його класифікацією. Початківцям необхідно знати головне: всі рослини, що культивують, умовно поділені на сорти та гібриди. В чому між ними різниця? 

  1. Сортові огірки селекціонери отримують шляхом схрещування двох зразків з однаковою видовою приналежністю. В більшості такі рослини на початковому етапі цвітіння буквально всипані чоловічими квітами, на яких плоди не зав’язуються. Відповідно, усі частини – і корінь, і стебло, і листя – віддають чимало сил на пустоцвіт. Власне плоди починають зав’язуватися значно пізніше, тому урожай сортових огірків є пізнішим, ніж за культивації гібридів. Технологія вирощування огірків в теплиці і у відкритому ґрунті обов’язково передбачає видалення чоловічих квіток, якщо посаджений сорт, а не гібрид.  
  2. Гібриди – ідеальний шанс отримати ранній врожай. Вони від початку формують жіночі квіточки із зав’яззю. Найпопулярнішими гібридними огірками в Україні є насіння з позначкою F1 на упаковці. Такий посівний матеріал майже завжди гарантує високі показники врожайності, що у випадку з сортами не є можливим. Крім того, гібриди дуже стійкі до хвороб, здатні рости в будь-яких кліматичних умовах.

Закономірно, що люди часто запитують: якщо гібриди настільки кращі, то чому людство досі не відмовилося від сортових огірків? Відповідь проста: гібрид не може дати якісного насіння. Тому, якщо ви хочете вирощувати рослини з метою отримати посівний матеріал на наступний рік, потрібно купувати саме сорти.

Для початку потрібно визначитися: де ви збираєтесь вирощувати рослини? Терміни посадки в теплицю і у відкритий ґрунт є кардинально різними. Тому, вирішуючи, коли садить огірки, подумайте про мету вирощування. Якщо ви хочете отримати ранні овочі на продаж, варто облаштувати теплицю. Для власного споживання та заготівлі на зиму краще висіяти культуру у відкритий ґрунт – цей спосіб вирощування є значно простішим.

В теплицю висаджувати насіння можна тоді, коли повітря всередині прогріється до +23-+25 градусів. В теплих регіонах України в посів у теплиці здійснюють в кінці березня. У північних областях доцільніше почекати і посіяти огірки у квітні. 

Вищенаведена відповідь на запитання «коли садити огірки в теплиці?» універсальна, але не єдина. Справа в тім, що культуру вирощують розсадним та безрозсадним способом. Посів на розсаду здійснюють в середині або в 20-х числах квітня. Для цього насінини висівають в торф’яні горщики і вирощують, підтримуючи температуру від +23 до +25 градусів. Через 20-23 доби розсаду можна пересаджувати в теплицю. За цей час на рослинах з’являються по 3-4 повноцінних листочка. 

Коли сіяти огірки в теплицю прийшов час, а температура в ній не є оптимальною, можна прогріти повітря і землю штучно. Для цього в кожну грядку потрібно закопати на глибину 60 см тирсу, зіпріле сіно або гній.

Режим поливу повинен бути чітко вивіреним, адже він є визначальним для росту й розвитку молодих рослин. Поки розсада перебуває в контейнерах, субстрат має бути постійно вологим. Проте, не потрібно зловживати водою – надмірне зволоження для тепличних огірків згубне. 

Серед порад, як вирощувати огірки в теплиці, є одна ключова: поливати можна виключно підігрітою водою. Якщо температура води буде нижчою за кімнатну, є ризик втратити рослини – корені просто загинуть.

Перше підживлення рослин здійснюють, коли на них сформувалися по 2-3 листки. Саме у цей час огірки дуже бурхливо ростуть, тому фаза є важливою у плануванні підгодівель. Згодом, в період нарощення вегетативної маси та плодоношення, слід вносити добрива раз на 10-15 діб. При цьому необхідно постійно спостерігати за тим, як огірки «почуваються». Якщо без видимих причин починає жовкнути листя, підгодівлю слід внести додатково. 

Обираючи, чим підживити огірки для росту, недосвідчені городники потребують поради. На ринку є дуже багато добрив, але не всі вони підходять для овочевих. Агрономи рекомендують купувати мінеральні підгодівлі, які поєднують 3 необхідних огіркам компоненти: 

  • сульфат калію;
  • сечовину;
  • суперфосфат.

Крім цього, рослини мають високу потребу в азоті. Азотне «голодування» призводить до пожовтіння листя. Якщо не внести таку підгодівлю перед цвітінням, то з’являться чоловічі квіточки у великій кількості. А ми вже вияснили вище, що таке цвітіння плодів не приносить. Пам’ятайте: не всі азотовмісні добрива підходять огіркам. Якщо у складі присутня аміачна селітра, вносити таке підживлення категорично не можна – плоди стануть токсичними. 

Проблема в тому, що готові добрива для гарбузових не є дешевими. А огірки їх потребують багато і неодноразово. Багато хто через брак коштів послуговується народними методами: кущі поливають настоєм попелу, розведеними у воді дріжджами, відваром цибулевого лушпиння тощо. Але всі ці способи не прості, малодієві та вимагають багато часу. А якщо огірками засіяне ціле поле, про такі підгодівлі годі й говорити. Чи є можливість забезпечити підгодівлі за умови обмеженого бюджету? – Так!

Численні фермери та дачники ось уже впродовж 20 років випробовують унікальний засіб ЯРОС. Його складові – на 100% натуральні, і працюють не так на рослини, як на сам ґрунт. Відгуки свідчать: після внесення ЯРОС на огірки спостерігаються такі явища:

  • ґрунт стає набагато пухкішим;
  • заселяється втрачена за роки господарювання мікрофлора;
  • збалансовується ґрунтовий склад;
  • відновлюється родючість виснаженої землі.

Здатність ЯРОСу відновлювати родючість ґрунту пояснюється заселенням та активізацією мікробіоти. За численними науковими дослідженнями, вона є безцінною для рослин в період вегетації. У складі мікробіоти – велика кількість корисних мікроорганізмів: від бактерій до актиноміцетів, мікроскопічних грибів і навіть одноклітинних водоростей. Коли мікроорганізмів в ґрунті недостатньо, поглинання культурами поживних речовин сповільнюється, що негативно позначається на розвитку та якості врожаю. ЯРОС – це суцільна мікробіота, на відміну від перегною. Перегній лише частково містить сукупність мікроорганізмів, тому він у порівнянні з розчином є менш ефективним. А вносити перегній в рази складніше, та й приємного у такій роботі мало. Крім того, ЯРОС ще й здатний змінювати структуру ґрунту, що є незамінною властивістю. 

Поливаючи розчином ЯРОС, успішно вирощувати рослини та мати гарні врожаї можна навіть на заскленому балконі чи лоджії! У цьому випадку на всіх етапах вегетації огірки потрібно зрошувати розчином, приготованим з розрахунку 2,5 мл ЯРОС на 1 л води. 

Якщо ж ви вирощуєте культуру у відкритому ґрунті, обприскуйте або проливайте рослини по листю. Не варто боятися, що ЯРОС потрапить на плоди – оскільки склад на 100% органічний, огірки можна сміливо споживати одразу після обробки грядки. На обприскування по листю та плодах розчин готують із розрахунку 250 мл ЯРОС на 10 л води.

Огірки, що ростуть у теплицях, підживлювати потрібно трохи по-іншому. Підгодівлі доцільно вносити в ході поливу. Для цього знадобиться: до появи квітів – приблизно 4 л теплої води на 1 м. кв. посадок, після цвітіння і формування зав’язі – 12 л води на 1 м. кв. При цьому ЯРОС додається з розрахунку 25-50 мл на 10 л води. Для зрошування варто використовувати поливалку.

У складі засобу відсутні хлор та нітрати. Тому з ЯРОС ви виростите екологічний, корисний для здоров’я продукт. Ба більше, завдяки розчину плоди стають в рази смачнішими!

Переваги ЯРОС очевидні:

  • хвороби та шкідники огірків знищуються одночасно з підживленням – не потрібно додатково купувати фунгіциди та інсектициди;
  • дозувати розчин дуже зручно – для вимірювання передбачений ковпачок;
  • розхід добрива – мінімальний: на 400 л води потрібно всього 1 л засобу (кількість може дещо варіюватися залежно від умов і технології вирощування);
  • не потрібно переживати за якість урожаю – ЯРОС екологічно-чистий, для виготовлення використовується виключно натуральна сировина. 

ЯРОС доцільно застосовувати і в процесі пророщування посівного матеріалу огірків. Процедура особливо важлива, коли немає впевненості у тому, що насіння якісне. Після замочування ви зможете чітко побачити – скільки насінин здатні дати сходи, а які сіяти немає сенсу. 

Щоб насіння проросло в рази швидше, його замочують з додаванням від 2,5 до 10 мл ЯРОСу на 1 л води. Витримувати посівний матеріал в розчині доцільно до фази накільчування (накльовування) насінинок.

Щоб замочити насіння для вирощування розсади, потрібно використовувати воду з температурою не нижче +22 градуси. ЯРОС збільшить енергію проростання та знезаразить насіння. Таким чином, ви отримаєте здорові рослини, які не потребуватимуть додаткових обробок хімікатами для боротьби з хворобами та шкідниками. Головне – висівайте в горщики те насіння, яке опустилося на дно ємності в процесі замочування. Насінини, що спливають на поверхню, нежиттєздатні.

Замочене насіння через 2 години потрібно звільнити від низькоякісного (що спливло нагору), зливши його разом з рідиною. Після цього відбірний посівмат потрібно проростити. Викладіть насіння на тканину, загорніть його у неї, і залиште в прогрітому до +25 градусів приміщенні на 24 години.

Вище перераховані маніпуляції простимулюють стартовий ріст рослин, підвисять опірність корінців до захворювань та значно покращать фотосинтез. Рослини на диво швидко будуть рости та розвиватися, а коренева система в рази ефективніше споживатиме мікро- і макроелементи з ґрунту.

Хвороби огірків і боротьба з ними – складова процесу вирощування, якої рідко кому вдається уникнути. Навіть якщо ви купили якісний посівний матеріал, без засобів захисту рослин отримати гарний врожай не вийде. Нижче розглянемо найпоширеніші захворювання:

  1. Фузаріоз та пітіоз – грибкові хвороби, які виникають внаслідок різких перепадів температур (наприклад, коли вдень надто спекотно, а вночі – холодно). Перший симптом – пожовтіння листя. Але потрібно розуміти, що пожовтіти кущі можуть і від «окупації» шкідниками – білокрилкою, павутинним кліщем, попелицею тощо.
  2. Пероноспороз (в народі – несправжня, або хибна борошниста роса). Патоген «висушує» листя, без допомоги рослина гине. Сохнути зелень також може від кореневої гнилі – будьте уважні, діагностуючи захворювання.
  3. Чорна пліснява проявляється чорною сіткою на поверхні листків. Попередньо листки буріють.
  4. Хлороз. Перша ознака – побіління кінчиків листків. Також листочки можуть знебарвлюватися через нестачу міді. 

Хвороби огірків в теплиці викликають ті ж збудники, що й вражають рослини у відкритому ґрунті. Боротьба з ними може бути тривалою та складною. Подбати про здоров’я культури також можна з допомогою розчину ЯРОС. Крім усіх тих властивостей, що ми описали вище, засіб дає стійкість до захворювань. Таким чином, можна і підживити рослини, і ґрунт покращити, і забути про виснажливу боротьбу з гнилями та грибками. Ще один плюс – ЯРОС робить огірки стресостійкими – їм не страшні посухи чи обробки «важкою» агрохімією (в полях боротися з бур’янами без потужних гербіцидів неможливо). 

Профілактика з використанням ЯРОС – ідеальний спосіб запобігти невиліковним хворобам (бактеріальним та вірусним). Багатьом городникам відомо, як шкода знищувати ще вчора красиву рослину після зараження. Тому про здоров’я огірків радимо дбати заздалегідь.

Гарних вам врожаїв та прибутків від реалізації власної агропродукції!

В чому особливість технології ЯРОС для огірків

Вирощуйте та стабільно заробляйте навіть у посуху

Збільшення вологоємності та родючості ґрунту

Сходи мають кращий іммунітет та живляться від мікроорганізмів в ґрунті

Збільшення виживаємості та якості врожаю

Отримуйте більше прибутку за рахунок екологічності та якості продукції

Обробка насіння пришвидшує проростання та покриває мікротріщини

Як доглядати за рослинами з ЯРОС: інструкція

Подарунок при замовленні

Короткий pdf-посібник, який можна роздрукувати та використовувати для отримання інформації про догляд за рослинами з ЯРОС. В посібнику є детальна покрокова інструкція з приготування розчину ЯРОС, завдяки якому легко можна вирішити більшість проблем рослин

Після замовлення посібник прийде вам на пошту

Замовити ЯРОС

Як працювати ЯРОСом з огірками
Замовити ЯРОС
подарок

Електронний PDF-посібник по догляду з ЯРОСОМ у подарунок

Як приготувати розчин ЯРОСу

Налийте
чисту воду

Додайте ЯРОС (на 1 літр води від 2,5 до 10 мл ЯРОС)

Зачекайте
не менше 7-ми хвилин (не перемішуючи)

Де використовувати ЯРОС
Орхідеї (весь рік)

Напоювати через 10 - 14 днів 10 мл / 1 л /
Обприскування від 2,5 до 10 / 1 л /

Вазони

Додавати ЯРОС під час кожного підливання від 2,5 до 10 мл на 1 літр води

Хвойні Весна-осінь

Проливання зі зволоженням крони 10-25 мл / 10 л /

Кухонний сад на підвіконні

Після посіву щедро полити, щоб сів ґрунт від 2,5 до 10 мл ЯРОСу на 1 літр води.

Щодня зволожувати, щоб ґрунт був вологим, але не мокрим. Після того, як зелень зійшла, пролити. Поливати в процесі росту. У всіх випадках розводити від 2,5 до 10 мл на 1 літр води. З'їсти зелень і посадити знову.

Овочі

Полити 2 рази розчином ЯРОСу з допомогою поливалки, змочуючи листову поверхню, щоб розчин стікав на землю.

10-25 мл ЯРОСу розчинити в 10 л води. На 10 квадратних метрів.

Полити рослину з допомогою поливачки розчином ЯРОСу, змочуючи листову поверхню так, щоб розчин стікав на землю.

Підливати рослину в процесі росту (передозування неможливе).

Розсада

Замочити насіння в розчині ЯРОСу від 2,5 до 10 мл на 1 літр води.

Після посіву щедро пролити, щоб сів грунт 10-25 мл на 10 літрів води.

Після того, як насіння зійде ще раз пролити 10-25 мл на 10 літрів води.

Висадка розсади:

1. Під час висадки щедро полити рослину і ґрунт розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

2. Коли розсада прийнялася, пролити ще раз розчином ЯРОСу 10-25 мл на 10 л води.

Ґрунт

Обприскувачем 100-250 мл на 10 літрів води, розпорошити на 1 сотку (100 метрів квадратних)

Поливачки: 10-25 мл Ярос на 10 л води, пролити на 10 квадратних метрів.

Дерева кущі виноград

Пролити кожне дерево, при можливості разом з листової поверхнею, 25-50 мл на 10 л води.

Перша обробка навесні під час фази зеленого конуса. Поливати або обприскувати рослину в процесі росту.

Восени остання обробка перед скиданням листя.

Газон ландшафт

Поливати газон після кожного скошування 10-25 мл на 10 л води.

Додавати до системи поливу з розрахунком 100-250 мл ЯРОСу на одну сотку (100 метрів квадратних) незалежно від кількості води.

СКЛАД ПРОДУКТУ:

Основні таксономічні (бактерії, мікроміцети, стрептоміцети) еколого-трофічні групи мікроорганізмів, які беруть участь в трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин, необхідних для життєдіяльності рослин. Агрономічно-корисна біофлора досягає 15.6 х 10 в шостій степені колоній в 1 мл.

Також до складу входять N, P2O5, K2O, CaO, Cu, Fe, Mn, Mg, (в кількостях, необхідних для початкового розвитку мікроорганізмів), водорозчинні гумати, гумус.

МЕХАНІЗМ ДІЇ:

Відновлення видового складу таксономічних і еколого-трофічних груп мікроорганізмів, які необхідні для утворення і підтримання стабільності ґрунтового колоїду, інтенсифікація процесів трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин. Завдяки наявності водорозчинних гуматів і гумусу стимулюється розвиток рослин.

Препаративна форма:

Рідина є повністю розчинною у воді.

Наші сертифікати та посвідчення
Як замовити

Виберіть відповідний обсяг упаковки ЯРОС і оформіть замовлення

Після замовлення з вами сконтактує менеджер

Ми відправляємо вам товар компанією "Нова Пошта" або "Укрпошта"

Відправка протягом 3-х робочих днів

Отримуєте товар у відділенні Нової Пошти

Товар оплачуєте після його отримання на пошті або за реквізитами

НАШІ ПАРТНЕРИ
To top