Як ефективно вирощувати цукровий буряк з ЯРОС
Результати збору врожаю цукрового буряка, що вирощується на полях по технології ЯРОС зафіксовані у Тернопільській області 07.10.2023. Урожайність склала 680 ц з 1 га при цукристості 18,2%. Розберемо технологію ЯРОС на прикладі фермерського господарства з Тернопільщини в розрізі 3-х дат, в які були обстежені поля та зафіксовані всі етапи роботи з даною культурою.

Цукровий буряк станом на 23 квітня
Буряк був посіяний 20 квітня – на тиждень пізніше, як того потребують агротерміни – через дощову погоду. Завдяки відповідній структурі ґрунту, клієнт зміг приступити до посіву відразу після опадів. Так як ґрунт мав високу водопроникність, вода на полях не стояла, тож приступити до сівби на такому полі можна раніше, ніж там, де ґрунт дозріває довше.
Поле, засіяне буряком, 4 роки не оралося – рішення про відмову від цієї операції клієнт прийняв самостійно, відмітивши стан ґрунту після систематичного застосування ЯРОС. І, що важливо, минулого року на цьому полі була пшениця, урожай якої склав 6 тон. Після жнив фермер не збирав солому, завдяки чому фактично відмічена робота ЯРОСу по пожнивних рештках. Так як співвідношення зернової частини врожаю до соломи складає 1:1, на цьому полі було 6 тон соломи. Дискування відбувалось в два сліди на 10 – 15 см. По пожнивних рештках був внесений ЯРОС. На цей момент обстеження поля відмічено: в ґрунті соломи майже немає.
Цукровий буряк станом на 3 липня
Ціллю досліджень у липні був стан ґрунту та розвиток буряка. Правильна циліндрична форма кореня на цей час показує, що ущільнення ґрунту немає. Ґрунт є оструктуреним, в ньому відчувається наявність вологи. Це важливий взаємозв’язок що треба обов’язково враховувати при вирощуванні агрокультур.
Демонструючи розвинуті коренеплоди, фермер дав звіт по внесенню добрив: восени – 150 кг NPK у ф.в, в сівалку близько 90 кг NPK у ф.в; навесні – 100 кг карбаміду та 100 кг селітри. ЯРОСу було внесено з розрахунку 17 л на 1 га.
Цукровий буряк 7 жовтня: збір урожаю та висновки
Урожайність по цукровому буряку склала 680 ц з 1 га при цукристості 18,2%. Як відомо, окупається ця культура від показника 400-450 ц/га, а ефективна екстракція цукру гарантована при вмісту цукру від 16%. Тому отримані показники врожайності можна вважати гарним та економічно ефективним результатом.
Такі високі показники стали можливими завдяки застосуванню технології ЯРОС та систематичному зв’язку з агротехнічною службою нашої компанії. Експертність в області застосування технології ЯРОС здобута нашими спеціалістами за більш ніж 15 років дослідження застосування ЯРОСу на різних культурах та ґрунтах.
Головна теза, яку варто взяти за основу при вирощуванні будь-якої культури – «В здоровому ґрунті здорова рослина». Роль оструктуреного ґрунту надзвичайно важлива в рослинництві, тому що в ньому:
• створюються оптимальні умови водного, повітряного та теплового режимів,
• відбувається активний розвиток мікробіологічної діяльності,
• природним шляхом накопичуються поживні речовини для рослин.
Структуроутворення – процес, який відбувається за участі біологічних чинників, тобто мікробіоти, що заселяє ґрунт. Тому органічне підживлення настільки важливе – і під час обробітку ґрунту, і на головних етапах розвитку рослини. Так працює біодобриво ЯРОС: допомагає перевести пожнивні рештки в поживу та насичує ґрунт необхідною мікробіотою. Більше інформації про технологію тут.