Відновлення ґрунтів – шлях до зниження витрат
Може скластись враження, що сьогодні існує вибір між відновлювальним та індустріальним сільським господарством. Але дійсність така, що наразі ми маємо єдиний вірний шлях – відновлювати родючість ґрунту. І цей шлях не суперечить мінімізації витрат, а навпаки – є основою технології, що заощаджує кошти аграрія, які дуже часто надмірно витрачаються на міндобрива та оранку.
Твердий як «каміння» ґрунт – показник виснаженої землі, у складі якої відсутній повний спектр необхідної мікробіоти. Такий ґрунт не живить рослину. В ньому немає води, немає повітря і пожива в недоступних для рослини формах. Саме ґрунтова мікробіота працює на оздоровлення ґрунту та в цілому покращує його структуру та склад.
В здоровому ґрунті – здорова рослина
Сталість вирощування сільськогосподарських культур, у значній мірі, залежить від стану ґрунту та властивостей, що напряму впливають на його родючість. За формування цих самих властивостей відповідає ґрунтова біота. Її склад та діяльність впливають на структуру ґрунту, його текстуру, а також вміст вологи.
Мікробіота напряму впливає на швидкість розкладання органічної речовини та виділення з неї поживних речовин, які потрібні для успішного вирощування будь-яких культур. Чим більше мікробіоти у ґрунті – тим відповідно поживніше буде це середовище для рослини.
Як відрізнити потенційно кращій ґрунт від виснаженого? По його структурі. Структура та текстура ґрунту вказують на наявність вологи, повітря та поживних речовин у ґрунті. Оструктурений родючий ґрунт розсипається в руці на дрібні грудки від легкого надавлювання. В той час як виснажений ґрунт, який не приносить користі рослини, більше схожий на камінець.
Зниження витрат завдяки органіці
Сільгоспвиробник не може впливати на закупівельні ціни продукції і на ціни постачальників та інші непереборні фактори. Але може впливати на витрати, мінімізуючи їх за допомогою ефективної технології – такої, в якій найменше закупних компонентів.
Розберемо, як цього досягти на практиці завдяки органіці. Витрати аграрія напряму залежать від стану ґрунтів, зокрема від їхньої родючості, структури та властивостей. Тому що від оструктуреності, вологоємності, нітрифікаційної здатності ґрунтів, а також кількості мікроорганізмів (кг/га) – залежить:
– потрібно орати або глибоко рихлити чи ні;
– кількість проходів для заробки пожнивних решток;
– кількість проходів для передпосівного обробітку;
– ефективність засвоєння добрив (коефіцієнт засвоєння);
– вологоємність: чи є капіляри у ґрунті, в яких накопичується волога з опадів і ґрунтових рос і віддається по мірі потреби мікробіоті і рослинам, чи при відсутності капілярів стікає в долину і далі в ставок;
– наявність повітря і вологи для кореня;
– грибкові хвороби, які переходять на рослину з ґрунту;
– куди і як підуть пожнивні рештки (на поживу ґрунту і рослинам чи аміаком у повітря після деструкторів);
І так далі.
Саме таким чином стан ґрунту впливає на витрати на техніку, паливо, насіння, добрива, ЗЗР, заробітну плату.
Якщо ви оберете стратегічний напрямок, не орієнтуючись на виручку, а роблячи ставку на прибуток з гектара? Тобто поставити перед собою ціль мінімізувати витрати, досягаючи якомога менших витрат на одиницю продукції. При такому підході, коли витрати мінімальні а врожайність максимальна – найбільша маржа.
Мінімізація обігових коштів дає зменшення ризиків. І в результаті аграрій може розраховувати на сталий розвиток господарства незалежно від сприятливості погодних та економічних факторів.
1 літр ЯРОСа замінює тонну перегною за ефективністю
Робота над майбутнім врожаєм починається з ґрунту – через відновлення видового складу та активізацію мікробіоти. Саме так працює органічний продукт ЯРОС, в складі якого знаходиться повний комплекс ґрунтової мікробіоти.
Можливості, що надає технологія ЯРОС, за рахунок яких з’являється стабільність та формується економічно ефективний механізм вирощування будь-яких культур:
- Зменшення використання добрив. Завдяки підтримці в активному здоровому стані мікробіоти ґрунту, тому що ЯРОС:
– збільшує азотфіксацію за рахунок ґрунтових азотфіксуючих бактерій;
– робить фосфор у мінеральній формі доступним для рослини за рахунок активізації збільшення кількості фосфоромобілізуючих бактерій;
– відновлює популяцію целюлозоутилізуючих бактерій, завдяки чому збільшується накопичення поживних речовин, покращуються агротехнічні властивості ґрунту.
- Зниження витрат дизельного палива на 1 га. За рахунок покращення структури ґрунту зменшується опір. І навіть якщо ви не можете відмовитись від оранки чи глибокого рихлення, тільки тому, що знизиться опір ґрунту, економія палива на всіх операціях буде складати від 10 до 20 %.
- Підтримка вологоємності ґрунту. Оструктурений ґрунт, збагачений поживними речовинами, має вологоємність в 1,5 рази вище, ніж деградований ґрунт. Тобто в період стресу для рослини, коли в жарку погоду немає дощів більше 10 днів, ґрунт по технології ЯРОС зберігає комфортні умови для рослини протягом 3-4 тижнів.
Відновлення мікробіологічного розмаїття ґрунту необхідною мікробіотою дозволяє досягти двох різних, але важливих цілей для кожного аграрія: зменшити витрати на обробіток та хімічне живлення та підвищити якість продукції. А це дозволить аграрію зробити свою продукцію більш конкурентоспроможною на аграрному ринку та отримувати відповідний до цього прибуток.