Регулювання подачі живлення рослині
Структура ґрунту має вирішальну роль в забезпеченні рослин водою і їжею, а значить, і в отриманні високого врожаю.
В оструктуреному ґрунті навколо грудочки в великих порах розміщується повітря, а всередині грудочки повітря немає, грудочка заповнена водою. На поверхні грудочки оструктуреного ґрунту, де багато повітря, рослинні рештки будуть розкладатися аеробними мікроорганізмами швидко і повністю, тут буде утворюватися багато доступної для рослини їди. Всередині грудочки, де повітря немає, анаеробні мікроорганізми розкладають рослинні рештки не повністю, повільно, утворюючи перегній, в якому акумульовані потрібні рослинам поживні сполуки. Поступово, з плином часу, рослини споживають поживні сполуки, що утворилися на поверхні грудочки, одночасно вони споживають і воду, яка була всередині неї. Тому повітря проникає всередину грудочки по порах де раніше була вода. І як тільки повітря потроху проникає в грудочку, там відразу аеробні мікроорганізми, що прийшли разом з повітрям починають швидко розкладати перегній і звільняти речовини, які потрібні рослині для живлення. Використає рослина цю поживу, відсмокче трохи води корінь – ще глибше в грудочку зайде повітря і аеробні мікроорганізми і почнуть утворюватися нові порції їжі.
Так оструктурена грудочка весь час регулює подачу живлення рослині. Значить, не тільки бачком з водою є вона для рослини, а і консервною банкою: обов’язково збереже поживу, не втративши її для рослини.
Зовсім інакше в неоструктуреному ґрунті. В ньому ґрунтові частки лежать щільно, пори між ними дуже мілкі, повністю заповнюються водою, повітря там немає і коріння в ньому почувається дуже погано. Коли випадає дощ, вода не встигає вбратися в ґрунт і стікає в річки по його поверхні. Після дощу такий ґрунт дуже швидко сохне, так як вода по тонких порах підходить до поверхні і випаровується. Різниця в тому, що оструктурений ґрунт сохне значно повільніше, ніж неоструктурений, так як великі пори не дозволяють воді підходити до поверхні ґрунту. В ньому висихає тільки поверхневий шар, а нижні лишаються вологими. Волога закрита.
Не краще в неоструктуреному ґрунті справи і з їжею. В той час, коли ґрунт пересушений, в ньому господарюють аеробні процеси і утворюється велика кількість поживних солей. Але води в цей час немає і рослини не в змозі споживати наявну їжу. Коли ж ґрунт після дощу повністю заповнений водою, в ньому проходять анаеробні процеси; в цей час їжа не утворюється. Створюються умови голоду рослини. І так постійно: то багато води і мало їжі, то немає води, без якої їжа не може засвоюватися. В таких умовах рослини нормально розвиватися не можуть.
Тому, структура ґрунту має вирішальну роль в забезпеченні рослин водою і їжею, а значить, і в отриманні високого врожаю!
Ось чому потрібно обов’язково дбати про створення структури в ґрунті і її збереження. А щоб це зробити, потрібно перш за все знати, як утворюється структура ґрунту, як окремі частинки ґрунту склеюються в грудочки. І потрібно, щоб не просто утворювалися грудочки, а щоб вони були достатньо міцними, щоб їх не розмивав дощ і не руйнувала обробка.
Автор продукту та президент компанії ЯРОС
Олександр Чернецький