Чому структура ґрунту настільки важлива

Велике значення для родючості ґрунту має те, в якому вигляді знаходяться ґрунтові частки. Зазвичай вони не лежать окремо одна від одної, а склеєні між собою, як цеглини цементом у грудочки різного розміру – від декількох міліметрів і навіть долей міліметра до кількох сантиметрів. Самі ці грудочки настільки важливі для ґрунту і його родючості, що вчені присвятили їх вивченню велику кількість спеціальних робіт.

Ці ґрунтові ґрудочки і називають СТРУКТУРОЮ ҐРУНТУ .

Грудочка ґрунту є прекрасним регулятором води, поживи і повітря для рослини. Погано доведеться рослині, якщо порушиться цей регулятор.

Академік В.Р.Віл’ямс науково довів, що оструктурений ґрунт – родючий. Але якщо від структури ґрунту залежить її родючість, то значить, що ґрунт, який складається з маленьких грудочок, може добре забезпечувати рослину і водою, і поживою.

Як це відбувається?

Візьміть перевіяний горох і засипте його в склянку.

Подивіться тепер: як би щільно не лежали горошини, між ними всерівно лишаються невеликі проміжки – пори. Те ж саме можна бачити і в ґрунті. Між структурними грудочками в ґрунті знаходиться ціла мережа пор. Пори ці різноманітних розмірів,  від долей міліметра до декількох сантиметрів. У ґрунті вони знаходяться не тільки між грудочками. Самі грудочки також пронизані цілою мережею наймілкіших пор. На фото ґрунту, зробленого під мікроскопом, дуже добре видно і великі пори між грудочками, і мережево мілких пор всередині грудки.

Об’єм пор дуже великий. В середньому він сягає 50% об’єму ґрунту. 

Значить, біля половини ґрунту зайнято повітрям з парами і краплинами води!

Ще більший об’єм пор в орному шарі, де він може сягати 60 і більше відсотків. Думали ви коли-небудь, що ходячі по землі, ви ходите ледве не по повітрю!

Саме завдяки поєднанню великих і мілких пор, структура ґрунту чудово забезпечує рослини і водою і їжею.

От як це відбувається. Пройшов дощ. Попадаючи в ґрунт, вода відразу починає вбиратися ним і стікати вниз по великих порах, що йдуть між грудочками. Частина цієї води по маленьких вузьких порах проникає всередину ґрудки, повністю заповнюючи її. Коли закінчиться дощ, вода що знаходиться  в великих порах, поступово стече глибоко вниз і коріння рослин не зможуть її дістати, вона пропаде для них. Інакші справи з водою, що просочилася в грудочки і заповнила мілкі пори. Це можна собі уявити так. Візьміть тоненьку трубочку, тобто капіляр (чудово для цієї мети підійде трубочка від зламаного термометра, попередньо звільнивши її від залишків ртуті чи спирту). Зануривши один кінець її в воду, ви відразу побачите, як вода по ній піднімається вверх. Якщо тепер вийняти трубку з води, то вода що заповнила трубку не витече, так як вона щільно утримується там стінками, і потрібно докласти зусиль, щоб витрусити її звідти.

     Те ж саме відбувається і в маленьких порах всередині грудки. Вода, що просочилася в них міцно там тримається і не стікає з ґрунту. Вона надовго лишається в ґрунті, зберігаючись там, досить часто, до наступного дощу і рослини можуть використовувати її поступово, всмоктуючи кореневими волосками. 

     Значить, структурна ґрудочка – це начебто своєрідний бачок для води, який наповнюється нею під час дощу та із якого потім рослини поступово беруть воду. 

     Здатність ґрунту вміщувати і утримувати в собі воду називається ВОЛОГОЄМНІСТЮ. 

     Але ґрунти мають і не тільки вологоємність, а і ВОДОПРОНИКНІСТЬ – здатність пропускати через себе воду, котра тече по великих порах.

Це дуже важливі властивості ґрунту! Вони показують, як швидко дощова чи снігова вода може проникнути в ґрунт і скільки її в ній затримається, тобто буде заготовлено для рослин і скільки стече вниз і буде втрачено для них.

Правда, рослини можуть використовувати не всю воду, яка затрималася в мілких порах. Частина її настільки міцно притягується ґрунтовими частинками, що кореневі волоски рослини не в змозі всмоктати її, відірвати від ґрунтової частинки. Така вода, що знаходиться у ґрунті, називається недоступною вологою, тому що рослини не можуть її використати.

Однак корінню рослин потрібна не тільки вода, але і повітря.

Якщо ж всі пори у ґрунті будуть заповнені водою, то в ньому зовсім не буде повітря. Коріння почне задихатися і гнити, а рослина – гинути. Таке становище можливе тільки в неоструктуреному ґрунті, де структурні грудочки чомусь розрушені. В оструктуреному ґрунті такого не буває, в ньому вода утримується тільки всередині грудочок, а з великих пор вона стікає і ці пори заповнюються повітрям. Тому, якщо ґрудочки служать бачками для запасу води, то проміжки між ними, тобто великі пори ґрунту, служать ґрунту форточками, віддушинами через які в нього поступає повітря. Це його вентилятори.

 Отже, в оструктуреному ґрунті, який складається з маленьких ґрудочок, рослини дуже добре забезпечені і водою, і повітрям. Вони вдосталь можуть і пити, і дихати. 

Автор продукту та президент компанії ЯРОС 

Олександр Чернецький

Основою вирощування рослин та отримання якісних врожаїв і високих прибутків є вологоємність та структура ґрунту
ЯРОС працює з першопричиною, тобто з ґрунтом.
Ґрунт з низькою кількістю мікробіоти
Використовуючи лише хімічні добрива, фермер мусить вносити більше і більше добрив щороку, оскільки біологічна активність в ґрунті знижується і родючість падає.
В результаті:
  • Ґрунт втрачає можливість накопичувати вологу
  • Рівень мікробіоти в ґрунті різко падає
  • Природня родючість ґрунту падає щороку
  • Ефективність добрив падає
  • Фермер потрапляє в порочне коло, коли необхідно вносити більше добрив
  • Фермер втрачає впевненість у прибутках  в наступному році
  • Падає прибуток на гектар та бізнес втрачає стабільність
Ґрунт з гарною мікробіологією
ЯРОС працює насамперед з ґрунтом. Повертаючи родючість та збільшуючи мікробіоту ґрунту та ефективність добрив. 
Ваш ґрунт:
  • Має більшу вологоємкість
  • Рослина має вологу навіть у посуху та не згорає
  • Ґрунт стає пухким і волога проникає в ґрунт та зберігається для рослини
  • Росте мікробіота збільшуючи ефективність добрив
  • З року в рік зростає родючість ґрунту та прибуток на кожному гектар
  • Потреба в мінеральних добривах знижується до 30% від загальноприйнятих .
ЯРОС для ґрунту. Відгуки клієнтів

Замовити ЯРОС

Склад продукту:

Основні таксономічні (бактерії, мікроміцети, стрептоміцети) еколого-трофічні групи мікроорганізмів, які беруть участь в трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин, необхідних для життєдіяльності рослин. Агрономічно-корисна біофлора досягає 15.6 х 10 в шостій степені колоній в 1 мл.

Також до складу входять N, P2O5, K2O, CaO, Cu, Fe, Mn, Mg, (в кількостях, необхідних для початкового розвитку мікроорганізмів), водорозчинні гумати, гумус, вода.

Механізм дії:

Відновлення видового складу таксономічних і еколого-трофічних груп мікроорганізмів, які необхідні для утворення і підтримання стабільності ґрунтового колоїду, інтенсифікація процесів трансформації азото-, фосфоро- і вуглецевовмісних речовин. Завдяки наявності водорозчинних гуматів і гумусу стимулюється розвиток рослин.

Препаративна форма:

Рідина є повністю розчинною у воді.

Як замовити

Виберіть відповідний обсяг упаковки ЯРОС і оформіть замовлення

Після замовлення з вами сконтактує менеджер

Ми відправляємо вам товар компанією "Нова Пошта" або "Укрпошта"

Відправка протягом 3-х робочих днів

Отримуєте товар у відділенні Нової Пошти

Товар оплачуєте після його отримання на пошті або за реквізитами

НАШІ ПАРТНЕРИ
To top
БЕЗКОШТОВНА ДОСТАВКА У ВІДДІЛЕННЯ
*при замовленні від 1л ЯРОС